Обавештење о могућностима евидентирања лица која су имала станарска права у Републици Хрватској

01. 04. 2011

„Обавештавамо Вас да Међународна организација за миграције у сарадњи са невладином организацијом „Комитет за помоћ и заштиту" спроводи анкету под називом „Преглед положаја и потреба бивших носилаца станарског права из Републике Хрватске који бораве у Републици Србији". Комесаријат за избеглице Републике Србије подржава ову иницијативу и наглашава да је ово последња прилика за евидентирање лица која су имала станарска права у Републици Хрватској. На територији Републике Србије још увек борави велики број лица који су избегли из Републике Хрватске и којима су у Хрватској одузета станарска права. Учешће у овој анкети ова лица ни на који начин неће лишити могућности приступа Програму стамбеног збрињавања у Хрватској или било ком другом програму стамбеног збрињавања у осталим земљама.

 

„Комитет за помоћ и заштиту" је током 2001. и 2002. године, већ једанпут спровео евидентирање бивших носилаца станарских права из Републике Хрватске који бораве у Републици Србији и тада је евидентирано око 18.000 носилаца. У току је ажурирање и допуњавање података за сва лица која се налазе на територији Републике Србије која су тада пријавила станарска права овој организацији, као и евидентирање оних који то тада нису учинили, без обзира да ли тренутно имају статус избеглице или не.

Попуњавање обрасца за евидентирање потреба лица која су били носиоци станарских права у Републици Хрватској не значи покретање било каквог правног поступка, нити представља формалан захтев, који би био упућен надлежним органима у Републици Хрватској. To је анкетни лист, односно пријава за евидентирање потреба лица која су лишена станарских права у Републици Хрватској са циљем тачнијег презентовања ситуације у којој се ова популација налази.

 

Међу лицима која се обраћају за помоћ Комесаријату за избеглице одређени број чине припадници Војске који су били на служби у Хрватској, односно професионална војна и цивилна лица на служби у тадашњој ЈНА и војни пензионери, тј. они који још увек нису решили стамбене проблеме у Републици Србији, а који су напустили Републику Хрватску због претходних ратних дешавања. До сада је анкетирању приступило око 8.000 носилаца станарских права и на терену је примећено да она лица која су имала војне станове не желе да се пријаве због бојазни од могућих последица по њих лично или њихове чланове породица.

 

Потребно да се одазовете евидентирању носилаца одузетих станарских права у Републици Хрватској, јер је ово јединствена прилика да се прикупе тачни подаци и да се сагледају потребе ове категорије људи које би биле презентоване на Донаторској конференцији планираној за прву половину ове године чији је циљ проналажење трајних решења избеглих лица у региону.

 

Попуњавање обрасца се врши у просторијама организације Комитет за помоћ и заштиту" у Београду Ћирила и Методија 2а, телефон 011- 24 01 093; у Новом Саду Мајевичка 2б, телефон 021 - 66 13 336; као и у канцеларијама повереника за избеглице у свим општинама / градовима у Републици Србији“.Oбјављено у секцији: Стамбено

Верзија за штампу

A+ A-

Претрага

Информације

Одлука | Одлука о одређивању лица овлашћеног за пријем информације и вођење поступка у вези са унутрашњим узбуњивањем у МО и ВС

Важнији линкови

Пратите нас